„Ceasul Apocalipsei” a ajuns la 90 de secunde până la miezul nopții: ce înseamnă asta pentru omenire

de: Iulia Kelt
25 01. 2023

Oamenii de știință au anunțat că Ceasul Apocalipsei a trecut un barem important și că acum a fost setat la numai 90 de secunde până la miezul nopții.

Mai exact, „miezul nopții” reprezintă „ziua Apocalipsei”; cu alte cuvinte, suntem mai aproape de o catastrofă care ar putea anihila umanitatea cu totul.

În ultimii trei ani, ceasul a fost setat la 100 de secunde până la miezul nopții, cel mai aproape de ziua apocalipsei de la crearea sa, de la sfârșitul anilor ’40.

Anunțul din acest an nu reprezintă, totuși, o surpriză prea mare, luând în calcul realitatea care ne înconjoară.

„Noi, cei de la Bulletin, credem că, întrucât oamenii au creat aceste amenințări, ei au capacitatea de a le reduce”,  a declarat Rachel Bronson, președintele și CEO-ul Bulletin of the Atomic Scientists, într-o conferință de presă.

Anunțul a fost făcut în engleză și, pentru prima dată în istorie, în ucraineană și rusă, întocmai pentru a sublinia una dintre cauzele reducerii timpului până la apocalipsă,si anume războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

Ceasul este simbolic, însă catastrofele sunt reale: noi suntem singurii vinovați pentru asta

Ceasul este, ce-i drept, un simplu simbol de avertizare și se referă la capacitatea umanității de a se autodistruge.

El a fost introdus la începutul erei atomice și voia să sublinieze, în 1947, faptul că un război atomic între SUA și fosta URSS ar putea ucide întreaga umanitate.

În fiecare an, membrii Buletinului Oamenilor de Știință Atomiști și-au propus să răspundă la două întrebări: „este omenirea mai sigură acum decât anul trecut?” și „este umanitatea mai sigură decât a fost în ultimii 76 de ani?”.

Cel mai departe de ceasul apocalipsei ne-am situat în 1991, când eram la 17 minute, ca urmare a diminuării tensiunii dintre fosta Uniune Sovietică și Statele Unite.

Invazia Ucrainei, precum și amenințarea bombei nucleare au reprezentat, cu siguranță, factori esențiali în luarea acestei decizii.

În plus, schimbările climatice au contribuit, la rândul lor, în crearea acestei ecuație, de vreme ce, în 2022, s-a văzut cu ochiul liber ce se poate întâmpla cu planeta noastră atunci când nu avem grijă de ea.